Search found 13 matches: beau nap

Searched query: +beau +nap

Return to: Let's share our schedules!

Re: Let's share our schedules!

daybreaking,

I can't believe that I didn't post my schedule for 2012-2013! :D I don't know how I missed posting it. Luckily, I still have the schedule, so I'll post it here in the hopes that it will help some of you! :D

I'll just share that I try hard to stick to the start, end, breakfast, lunch, and recess times routinely in our days. The other time increments I view as guidelines that fluctuate, however those guidelines do help me know if I am lagging way behind in my day. :wink: So, for me the times listed really help keep me moving forward on track. :D

If I see a child (or multiple kiddos) are falling way behind in their day, I jump in and help them catch up. To do this, I might do all of an English lesson orally, assigning none to be done on paper. Or, I may write out the math problems from the textbook to help the child move more quickly. I might downsize a math assignment a bit if needed. Or, I might put away or set out a child's materials open to needed pages to move him along. I may write a younger child's answers to DITHR, while he dictates them to me to save time. Or, I might sit right by a child pointing out text or redirecting while he works to keep him on task. I might read directions aloud from an older child's guide while he follows them, or I might send the kiddos for a much needed break while I quickly check their work to see why they might have fallen behind. Anyway, these are just a few ideas of how you can partner with your kiddos to keep them on track and happily moving through their day. :D

Below find our schedules for the 2012-2013 school year. Cole was in his junior year of high school, piloting much of our high school plans for the new high school guides. Shaw was doing MTMM. Greyson was doing Preparing. Beau was doing LHFHG. All of the boys finished their guides by the end of the school year, except Beau who continued to finish his remaining 4 weeks of LHFHG at the beginning of the next school year. :D

The approximate times for the various subjects are in parentheses. I also designate for my younger kiddos in which room they need to do each subject. These room designations are also listed in parentheses. For my older kiddos, I only designate a room if they must be in that area at that specific time. Otherwise, they are free to choose where to do their work, as they have proven to be responsible. :D Times the kiddos meet with the teacher are noted in bold. As you can see from the schedule below, I had groups of times where I was overseeing two kiddos (or more at once) with varying subjects. It was a bit chaotic at times, but it did work! :D I needed to have a break built into my schedule mid-afternoon form 1:30-3:30 for work, so this is why the schedule looks the way it does! :D

Cole’s Grade 11 Schedule: Piloting and trying potential options for our new high school guides :D
6:30-7:00 Get up / Make bed / Groom / Eat Yogurt (30 min.)
7:00-7:25 Quiet Time (25 min.) (Mom’s study)
7:25-7:50 Bible (25 min.) (Mon.-Thurs.) (Family room)
7:50-8:20 Spanish (30 min.) (Family room)
8:20-9:00 American History (40 min.) (Family room/TV as needed)
9:00-9:15 Breakfast (kitchen table) (15 min.) Do not be late!
9:15-10:00 Essentials in Writing (45 min.)(Mom’s study)
10:00-10:45 Chemistry (Mom’s Study/Experiments at kitchen counter) (45 min.)
10:45-11:20 Grammar (Mon./Wed.) Greek (Tues./Thurs.) with Mom at kitchen table (35min.) Be sure to come on time. Eat snack after completing Grammar or Greek assignment.
11:20-12:00 Economics (Mon./Tues./Wed.) Finance (Thurs.) (40 min.)(Either Family room or Mom’s study)
12:00-1:00 Math (Set timer for 60 min. and stop) Go to Mom with problems. (Mom’s study at glass table)
1:00-1:30 Lunch (Do not be late.) (30 min.)
1:30-2:30 Recess outside with your brothers (60 min.)
2:30-3:00 Playtime with Beau (30 min.)
3:00-3:30 Playtime with Grey (30 min.) After playtime with Grey, put away any corrected subjects prior to beginning Lit.
3:30-4:30 BJU Literature and Novels (60 min.) (Mom’s study) Discuss literature questions with mom as time allows during day or do in evening.
4:30-5:15 Art of Argument (Mon./Wed.) Music Appreciation (Tues./Thurs.) (45 min.) (Family room or Mom’s study)
5:15-6:00 Whenever you finish school: Pack Orders (45 min.)
6:00-6:30 Whenever you finish packing orders: Computer (30 min.)
6:30-7:15 Dinner

Shaw’s Grade 8 Schedule: Misisons to Modern Marvels :D
6:30-7:00 Get up / Make bed / Groom / Cinn. Applesauce (30 min.)
7:00-7:25 Storytime (25 min.) (Family Room in Addition) Orally narrate into ipod as needed.
7:25-8:05 Picking orders (40 min.) (Tues.-Fri.)
8:05-8:35 Bible Quiet Time (30 min.) (Morning Room)
8:35-9:00 Reading About History (25 min.) (Morning Room) Narrate to me before breakfast if needed.
9:00-9:15 Breakfast (kitchen table) (15 min.) Do not be late!
9:15-9:40 Geography/Timeline/Worthy Words/Economics (25 min.)(Family Room addition at game table – not in morning room during Beau’s school) Note: You will discuss Worthy Words with mom in afternoon, but do your index card answers now.
9:40-10:10 History Project (30 min.) (Kitchen Counter/Morning Room)
10:10-10:30 Independent History Box (20 min.) (Morning Room) Discuss questions with me in afternoon.
10:30-11:10 Grammar/Dictation with me at kitchen table (40 min.) Be sure to come on time. Eat snack when working on Grammar and dictation assignment at end.
11:10-11:40 Playtime with Beau (30 min.) (Living Room: Games from cupboard)
11:40-12:15 Drawn into Heart of Reading (only on days when no Write with the Best) Write with the Best (as scheduled in MTMM Guide)(45 min.) (Kitchen Table with Mom to start/Morning Room for assignment)
12:15-1:00 Math (45 min.) (Mom’s Room) Go to Mom first to go over assignment. Work on assignment in her room.
1:00-1:30 Lunch (Do not be late.) (30 min.)
1:30-2:30 Recess outside with your brothers (60 min.)
2:30-3:00 Playtime with Greyson (30 min.)
3:00-3:30 Computer (30 min.)
3:30-4:30 Science Exploration (30 min.) (Morning Room to read/ Experiments: Kitchen Counter)
4:00-4:30 President Study / State Study (30 min.) (Family Room at game table or Kitchen Counter) Mom will help you with the State Study.
4:30-5:00 Nature Study / Biblical Worldview (30 min.) Do what you can on your own and finish the rest with Mom at 5:00. (Morning Room)
5:00-5:30 Meet with Mom to go over the day’s work (30 min.) Do Socratic Discussion from Worthy Words, give any oral narrations, go over each box in the plans. Then, put away corrected materials and books.
5:30-6:30 Free Time in Room (60 min.)
6:30-7:15 Dinner

Grey’s Grade 4 Schedule: Preparing Hearts for His Glory :D
8:15-8:30 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (15 min.)
8:30-9:00 Computer (30 min.)
9:00-9:15 Breakfast (kitchen table) (15 min.) Do not be late!
9:15-9:25 Cheerful Cursive (10 min.) (Kitchen Table)
9:25-9:45 Independent History Study Box (20 min.) (Family Room or Kitchen Table) Do not bother Cole or Shaw during this time! If done early, go on to next subject.
9:45-10:10 Mom goes over Independent History Study Box, then does Reading About History Box (25 min.) (Family Room)
10:10-10:30 Geography/Timeline/Research/Vocabulary (20 min.) (Kitchen Table with Mom)
10:30-11:00 Playtime with Beau (30 min.) (Living Room/Playroom)
11:00-11:10 Snack (10 min.) (Kitchen Table)
11:10-11:30 Bible Study with Mom (20 min.) (Family Room or Kitchen Table)
11:30-11:50 Dictation/Grammar (20 min.) (Kitchen Table)
11:50-12:20 Science (Greyson reads directions to Mom and goes over assignment with me first.) (30 min.) (Family Room/Kitchen Counter)
12:20-12:40 History Project (20 min.) (Kitchen with Mom)
12:40-1:00 Storytime with Mom (20 min.) (Family Room)
1:00-1:30 Lunch (Do not be late.) (30 min.)
1:30-2:30 Recess outside with your brothers (60 min.)
2:30-3:00 Playtime with Shaw (30 min.)
3:00-3:30 Playtime with Cole (30 min.)
3:30-3:50 Math with Mom (20 min.) (Kitchen Table)
3:50-4:20 Drawn into the Heart of Reading with Mom (30 min.) (Family Room or Kitchen Table)
4:20-4:40 Poetry with mom (20 min.) (Kitchen Table)
4:40-5:30 Free Time (Computer only if not done in morning.)
5:30-6:30 Time in Room (60 min.)
6:30-7:15 Dinner

Beau’s Grade 1 Schedule: Little Hearts for His Glory :D
8:45-9:00 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (15 min.)
9:00-9:15 Breakfast (kitchen table) (15 min.) Do not be late!
9:15-9:45 Left Side of LHFHG (except Rhymes) and Storytime (30 min.) (Morning Room)
9:45-10:30 DVD – Quietly! No long movies of any kind! (45 min.) (Living Room)
10:30-11:00 Playtime with Greyson (30 min.) (Playroom or Living Room)
11:00-11:10 Snack (Kitchen Table) (10 min.)
11:10-11:40 Playtime with Shaw (30 min.) (Games from cupboard – Living Room) At end, Shaw, please help Beau get onto his computer game for today.
11:40-12:10 Computer (30 min.) (Living Room/Playroom)
12:10-1:00 Play in own room upstairs (40 min.) (Beau’s bedroom)
1:00-1:30 Lunch (Do not be late.) (30 min.)
1:30-2:30 Recess outside with your brothers (60 min.)
2:30-3:00 Playtime with Cole (30 min.)
3:00-3:30 Free Time (30 min.)
3:30-3:45 Fine Motor Skills with Mom (15 min.) (Kitchen Table)
3:45-3:50 Rhymes in Motion with Mom (5 min.) (Living Room)
3:50-4:10 Phonics with Mom (20 min.) (Kitchen Table)
4:10-4:30 Math with Mom (20 min.)(Kitchen Table)
4:30-5:30 Play on Own (30 min.)
5:30-6:30 Play in room upstairs (60 min.)
6:30-7:15 Dinner

Blessings,
Carrie
by Carrie
Fri Sep 26, 2014 5:22 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Carrie wrote:Ladies,

It seems that I get my schedule up after our school year is over and just before we begin our new year! :D Anyway, I thought it might help some of you as you're preparing for the World Geography Guide to get an idea of my boys' schedule. I try hard to use the start, end, breakfast, lunch, and recess times routinely in our days. The other time increments I view as guidelines that fluctuate, however those guidelines do help me know if I am lagging way behind in my day. :wink: So, for me the times listed really help keep me moving forward on track.

If I see a child (or multiple kiddos) are falling way behind in their day, I jump in and help them catch up. To do this, I might do all of an English lesson orally, assigning none to be done on paper. Or, I may write out the math problems from the textbook to help the child move more quickly. I might downsize a math assignment a bit if needed. Or, I might put away or set out a child's materials open to needed pages to move him along. I may write a younger child's answers to DITHR, while he dictates them to me to save time. Or, I might sit right by a child pointing out text or redirecting while he works to keep him on task. I might read directions aloud from an older child's guide while he follows them, or I might send the kiddos for a much needed break while I quickly check their work to see why they might have fallen behind. Anyway, these are just a few ideas of how you can partner with your kiddos to keep them on track and happily moving through their day. :D

Below find our schedules for the 2013-2014 school year. Cole was in his senior year of high school, piloting much of our literature and world history plans for the new guide. Shaw was doing the World Geography Guide. Greyson was doing Creation to Christ. Beau was finishing the last bit of LHFHG and doing Beyond. All of the boys finished their guides by the end of the school year, except Beau will continue with his remaining 4 weeks of Beyond at the beginning of the new school year this year. :D

The approximate times for the various subjects are in parentheses. I also designate for my younger kiddos in which room they need to do each subject. These room designations are also listed in parentheses. For my older kiddos, I only designate a room if they must be in that area at that specific time. Otherwise, they are free to choose where to do their work, as they have proven to be responsible. :D Times the kiddos meet with the teacher are noted in bold.

Cole’s Grade 12 Schedule: Piloting much of the literature, grammar, world history, Spanish, speech, and writing for the new guide (Note: Cole's senior year had a lighter load, as I front loaded his first 3 years of high school so much that he did not have as much left for his final year. :D Needles to say, he was thrilled with his senior schedule!)
7:00-7:30 Get up / Make bed / Groom / Eat Yogurt (30 min.)
7:30-8:00 Bible (Mon.-Thurs.) (30 min.)
8:00-8:30 M/W/F Writing; T/R Greek (30 min.)
8:30-9:00 Spanish (30 min.)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-10:05 Math (45 min.)
10:05-10:50 World History (45 min.)
10:50-11:35 Physics (45 min.)
11:35-12:15 World Literature (45 min.)
12:15-1:00 Mon./Wed./Fri. Grammar(45 min.) Tues./Thurs. Speech (45 min.)
1:00-1:30 Lunch (30 min.)

Shaw’s Grade 9 Schedule: World Geography Guide :D
At Night: do the next day's Storytime (25 min) Do Summary Sheet or orally narrate into iPod as assigned in guide. Bring iPod for teacher to listen to narration during 10:30 meeting time the next morning.
7:00-7:30 Get up / Make bed / Deoderant / Brush Teeth (30 min.)
7:30-8:00 Devotional/Logic Box (30 min.) Note: Meet with mom in afternoon to discuss Logic as assigned once a week.
8:00-8:30 World Religion & Cultures (30 min.) Note: When assigned, be prepared to narrate to teacher at 10:30.
8:30-9:00 Foreign Language (30 min.) Do Spanish and begin Greek. Note: Be prepared to pronounce your Spanish words for teacher at 10:45.
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.) Do not be late!
9:20-10:00 World Geography Box (40 min.) Note: Be prepared to orally narrate to teacher at 10:30. Do not narrate this one into your iPod.
10:00-10:30 Geography Activity Box (30 min.)
10:30-10:45 Meet with teacher to do assigned oral narrations (15 min.) (Kitchen). Narration will either be from the Living Library (on iPod), or the World Geography box, or from the World Religion & Culture’s box. Bring book you are narrating from for teacher to hold as you narrate. Be sure to come on time.
10:45-11:00 Meet with teacher to pronounce Spanish words and finish Greek. (15 min.) (Kitchen)
11:00-11:35 Meet with teacher to do Grammar/Dictation on Days 1 and 3. (Kitchen) On Days 2 and 4, do not meet with teacher but instead do Essentials in Writing. (35 min.) Note: On Days 2 and 4, teacher corrects your morning work during this time.
11:35-12:15 Bible (40 min.) Note: Plan to meet with Mom in afternoon to discuss as assigned about once every 5 days in guide.
12:15-1:00 Math (45 min.) (Mom’s Room) Go to Mom first to go over assignment. Then, work on assignment.
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess outside (30-60 min.)
2:30-3:30 Break from school to work/play
3:30-4:15 Science (45 min.) Note: Do Experiments at Kitchen Counter
4:15-5:00 Literature (45 min.) Note: Be prepared to answer questions with Mom at 5:00.
5:00-5:30 Meet with Mom to do any ‘T’ boxes: Logic Discussion, Literature questions, Bible discussion. Go over any uncorrected boxes in the plans. Then, put away corrected materials and books. Note: If done early, this meeting will be at 4:30-5:00 instead.

Grey’s Grade 5 Schedule: Creation to Christ :D
7:55-8:10 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (15 min.)
8:10-8:40 Bible Quiet Time (30 min.) (Your room at little table)
8:40-9:00 Independent History Study Box (20 min.) (Your room at little table)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-9:50 Reading About History Box (30 min.) (Kitchen Table) Note: Research must be done on iPad with teacher's oversight in morning room.
9:50-10:10 Read Storytime assignment. (Living Room or Family Room) Then, follow Storytime directions to give a detailed oral narration into iphone, prepare skit/speech/quick markerboard sketch/or write 2 questions/, 5 sentence summary narration into iphone, find matching Proverb to share. Be prepared to share this with teacher at 10:10. (20 min.)
10:10-10:15 Teacher goes over Storytime follow-up (i.e listens to narration on iphone, watches skit/hears ad speech/views markerboard sketch/listens to Grey answer 2 questions, or listen to Grey share connections with Proverb he chose.)
10:15-10:35 Do Grammar or Write with the Best with teacher. (20 min.) (Kitchen) Teacher introduces the subject and Grey finishes on own.
10:35-11:10 Play with Beau (30 min.) (Playroom or Living Room)
11:10-11:40 Science (30 min.) (Morning Room or Kitchen) Note: Experiments must be done in the kitchen!
11:40-12:05 Bible Study/Geography Box with teacher (25 min.) (Morning Room)
12:05-12:30 History Project (25 min.) (Kitchen)
12:30-1:00 Teacher oversees Drawn into the Heart of Reading (30 min.) (Morning Room) Note: Only do DITHR on days assigned in plans.
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess outside (30-60 min.)
2:30-3:30 Free Time
3:30-4:00 Poetry Box with Mom’s oversight (30 min.) (Kitchen Table or Counter)
4:00-4:30 Math with Mom (30 min.) (Kitchen Table)

Beau’s Grade 2 Schedule: Beyond Little Hearts for His Glory :D
8:30-9:00 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (30 min.)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-10:10 Left Side of Beyond Little Hearts with teacher (50 min.) (Morning Room – Grey may come to do research.)
10:10-10:35 Play in room upstairs (25 min.) Note: May leave out what you are playing to play more at 11:50.
10:35-11:10 Playtime with Greyson (30 min.) (Playroom or Living Room)
11:10-11:20 Snack (Kitchen Table) (10 min.)
11:20-11:50 Computer (30 min.)
11:50-12:15 Play in own room upstairs (25 min.) (Beau’s bedroom)
Clean-up and come down by 12:15 for DVD.
12:15-1:00 DVD – Quietly! No long movies. Must be educational in nature. (45 min.)(Living Room)
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess (60 min.)
2:30-3:30 Free Time
3:30-3:45 Language Arts with Mom (15 min.) (Kitchen Table)
3:45-4:00 Phonics with Mom (15 min.) (Kitchen Table)
4:00-4:15 Copywork with mom (15 min.) (Kitchen Table)
4:15-4:30 Math with mom (15 min.)(Kitchen Table)

Blessings,
Carrie


This is very helpful, Carrie!! :D Thank you for sharing. If you ever have time to post your 2012-2013 schedule, I'd love to see that one too, as I find your schedules a big help as I plan our days. Thanks a bunch! :D
by daybreaking
Tue Aug 12, 2014 7:56 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Ladies,

It seems that I get my schedule up after our school year is over and just before we begin our new year! :D Anyway, I thought it might help some of you as you're preparing for the World Geography Guide to get an idea of my boys' schedule. I try hard to use the start, end, breakfast, lunch, and recess times routinely in our days. The other time increments I view as guidelines that fluctuate, however those guidelines do help me know if I am lagging way behind in my day. :wink: So, for me the times listed really help keep me moving forward on track.

If I see a child (or multiple kiddos) are falling way behind in their day, I jump in and help them catch up. To do this, I might do all of an English lesson orally, assigning none to be done on paper. Or, I may write out the math problems from the textbook to help the child move more quickly. I might downsize a math assignment a bit if needed. Or, I might put away or set out a child's materials open to needed pages to move him along. I may write a younger child's answers to DITHR, while he dictates them to me to save time. Or, I might sit right by a child pointing out text or redirecting while he works to keep him on task. I might read directions aloud from an older child's guide while he follows them, or I might send the kiddos for a much needed break while I quickly check their work to see why they might have fallen behind. Anyway, these are just a few ideas of how you can partner with your kiddos to keep them on track and happily moving through their day. :D

Below find our schedules for the 2013-2014 school year. Cole was in his senior year of high school, piloting much of our literature and world history plans for the new guide. Shaw was doing the World Geography Guide. Greyson was doing Creation to Christ. Beau was finishing the last bit of LHFHG and doing Beyond. All of the boys finished their guides by the end of the school year, except Beau will continue with his remaining 4 weeks of Beyond at the beginning of the new school year this year. :D

The approximate times for the various subjects are in parentheses. I also designate for my younger kiddos in which room they need to do each subject. These room designations are also listed in parentheses. For my older kiddos, I only designate a room if they must be in that area at that specific time. Otherwise, they are free to choose where to do their work, as they have proven to be responsible. :D Times the kiddos meet with the teacher are noted in bold. I scheduled a needed break for work for me from 1:30-3:30, which is why the schedule looks the way it does!

Cole’s Grade 12 Schedule: Piloting much of the literature, grammar, world history, Spanish, speech, and writing for the new guide (Note: Cole's senior year had a lighter load, as I front loaded his first 3 years of high school so much that he did not have as much left for his final year. :D Needles to say, he was thrilled with his senior schedule!)
7:00-7:30 Get up / Make bed / Groom / Eat Yogurt (30 min.)
7:30-8:00 Bible (Mon.-Thurs.) (30 min.)
8:00-8:30 M/W/F Writing; T/R Greek (30 min.)
8:30-9:00 Spanish (30 min.)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-10:05 Math (45 min.)
10:05-10:50 World History (45 min.)
10:50-11:35 Physics (45 min.)
11:35-12:15 World Literature (45 min.)
12:15-1:00 Mon./Wed./Fri. Grammar(45 min.) Tues./Thurs. Speech (45 min.)
1:00-1:30 Lunch (30 min.)

Shaw’s Grade 9 Schedule: World Geography Guide :D
At Night: do the next day's Storytime (25 min) Do Summary Sheet or orally narrate into iPod as assigned in guide. Bring iPod for teacher to listen to narration during 10:30 meeting time the next morning.
7:00-7:30 Get up / Make bed / Deoderant / Brush Teeth (30 min.)
7:30-8:00 Devotional/Logic Box (30 min.) Note: Meet with mom in afternoon to discuss Logic as assigned once a week.
8:00-8:30 World Religion & Cultures (30 min.) Note: When assigned, be prepared to narrate to teacher at 10:30.
8:30-9:00 Foreign Language (30 min.) Do Spanish and begin Greek. Note: Be prepared to pronounce your Spanish words for teacher at 10:45.
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.) Do not be late!
9:20-10:00 World Geography Box (40 min.) Note: Be prepared to orally narrate to teacher at 10:30. Do not narrate this one into your iPod.
10:00-10:30 Geography Activity Box (30 min.)
10:30-10:45 Meet with teacher to do assigned oral narrations (15 min.) (Kitchen). Narration will either be from the Living Library (on iPod), or the World Geography box, or from the World Religion & Culture’s box. Bring book you are narrating from for teacher to hold as you narrate. Be sure to come on time.
10:45-11:00 Meet with teacher to pronounce Spanish words and finish Greek. (15 min.) (Kitchen)
11:00-11:35 Meet with teacher to do Grammar/Dictation on Days 1 and 3. (Kitchen) On Days 2 and 4, do not meet with teacher but instead do Essentials in Writing. (35 min.) Note: On Days 2 and 4, teacher corrects your morning work during this time.
11:35-12:15 Bible (40 min.) Note: Plan to meet with Mom in afternoon to discuss as assigned about once every 5 days in guide.
12:15-1:00 Math (45 min.) (Mom’s Room) Go to Mom first to go over assignment. Then, work on assignment.
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess outside (30-60 min.)
2:30-3:30 Break from school to work/play
3:30-4:15 Science (45 min.) Note: Do Experiments at Kitchen Counter
4:15-5:00 Literature (45 min.) Note: Be prepared to answer questions with Mom at 5:00.
5:00-5:30 Meet with Mom to do any ‘T’ boxes: Logic Discussion, Literature questions, Bible discussion. Go over any uncorrected boxes in the plans. Then, put away corrected materials and books. Note: If done early, this meeting will be at 4:30-5:00 instead.

Grey’s Grade 5 Schedule: Creation to Christ :D
7:55-8:10 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (15 min.)
8:10-8:40 Bible Quiet Time (30 min.) (Your room at little table)
8:40-9:00 Independent History Study Box (20 min.) (Your room at little table)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-9:50 Reading About History Box (30 min.) (Kitchen Table) Note: Research must be done on iPad with teacher's oversight in morning room.
9:50-10:10 Read Storytime assignment. (Living Room or Family Room) Then, follow Storytime directions to give a detailed oral narration into iphone, prepare skit/speech/quick markerboard sketch/or write 2 questions/, 5 sentence summary narration into iphone, find matching Proverb to share. Be prepared to share this with teacher at 10:10. (20 min.)
10:10-10:15 Teacher goes over Storytime follow-up (i.e listens to narration on iphone, watches skit/hears ad speech/views markerboard sketch/listens to Grey answer 2 questions, or listen to Grey share connections with Proverb he chose.)
10:15-10:35 Do Grammar or Write with the Best with teacher. (20 min.) (Kitchen) Teacher introduces the subject and Grey finishes on own.
10:35-11:10 Play with Beau (30 min.) (Playroom or Living Room)
11:10-11:40 Science (30 min.) (Morning Room or Kitchen) Note: Experiments must be done in the kitchen!
11:40-12:05 Bible Study/Geography Box with teacher (25 min.) (Morning Room)
12:05-12:30 History Project (25 min.) (Kitchen)
12:30-1:00 Teacher oversees Drawn into the Heart of Reading (30 min.) (Morning Room) Note: Only do DITHR on days assigned in plans.
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess outside (30-60 min.)
2:30-3:30 Free Time
3:30-4:00 Poetry Box with Mom’s oversight (30 min.) (Kitchen Table or Counter)
4:00-4:30 Math with Mom (30 min.) (Kitchen Table)

Beau’s Grade 2 Schedule: Beyond Little Hearts for His Glory :D
8:30-9:00 Get up / Make bed / Brush Teeth/ Get Dressed (30 min.)
9:00-9:20 Breakfast (kitchen table) (20 min.)
9:20-10:10 Left Side of Beyond Little Hearts with teacher (50 min.) (Morning Room – Grey may come to do research.)
10:10-10:35 Play in room upstairs (25 min.) Note: May leave out what you are playing to play more at 11:50.
10:35-11:10 Playtime with Greyson (30 min.) (Playroom or Living Room)
11:10-11:20 Snack (Kitchen Table) (10 min.)
11:20-11:50 Computer (30 min.)
11:50-12:15 Play in own room upstairs (25 min.) (Beau’s bedroom)
Clean-up and come down by 12:15 for DVD.
12:15-1:00 DVD – Quietly! No long movies. Must be educational in nature. (45 min.)(Living Room)
1:00-1:30 Lunch (30 min.)
At 1:30 Recess (60 min.)
2:30-3:30 Free Time
3:30-3:45 Language Arts with Mom (15 min.) (Kitchen Table)
3:45-4:00 Phonics with Mom (15 min.) (Kitchen Table)
4:00-4:15 Copywork with mom (15 min.) (Kitchen Table)
4:15-4:30 Math with mom (15 min.)(Kitchen Table)

Blessings,
Carrie
by Carrie
Tue Aug 12, 2014 6:43 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Ladies,

I somehow didn't realize I hadn't posted my schedule for the 2011-2012 school year until I was ready to start this school year! We did use our 2011-2012 schedule all year with good luck, so I'll post it now. :D

Rather than being a strict time-keeper, I follow the same routine or flow to each day. That way my boys know the order in which to do things and what comes next, without having to ask me all throughout the day. :D So, even if you are not a particularly scheduled person, I'd encourage you to have a set order or routine that you follow. :D I'll repost some of my same comments from my previous schedule, as we still follow these same ideas, so they're worth repeating. :wink:

We have found that our start time is very important each day and that the next most important thing is keeping the same flow or routine to the day. For my oldest two sons, I made sure to schedule independent tasks last in their day. In that way, if my oldest two get up early or get ahead of schedule, they can simply jump to the end of their schedule and do one of their independent subjects. My boys love this, as they feel they are chipping off their ending time by doing these subjects earlier in the day. :D

In order for my day to flow well, I don't necessarily have to be on the exact times it says on my schedule (and often I am not ), but I do need to have each of my kiddo's time with me in the same order each day. This keeps my routine very similar and makes me able to calmly move on to what is next. My boys know that when I call them to do any items scheduled with me that it takes precedence over whatever they are doing. This is because there is only 1 of me and 4 of them! :)

I give each child his own schedule, and I keep a copy of these individual schedules in plastic page protectors on a ring on my fridge so that I can easily check at any given time who is supposed to be doing what (and where). I have a one-page schedule for me that includes only the items I am to be doing with my children in the teaching capacity or the maintenance capacity. This keeps my notes to a minimum and shows me at a glance what I'm supposed to be doing. The kiddos each have a copy of only their own schedule in a 3-ring folder in a plastic page protector for them to check off each day with a dry erase marker. We use the same routine every day, which really helps the kiddos memorize it. :D

Here are my boys' schedules for 2011-2012. The items in blue are the ones that are done specifically with me each day. I have not put mealtimes in blue, nor all of the overseeing I do as I move kiddos from task to task, but my teaching times are noted in blue. This way you can see how it works for one teacher to teach multiple programs. We do eat lunch and dinner together as a family, but our breakfast is in two shifts with the olders eating as they get up and the youngers getting up later and eating later. This allows for the olders to have some quiet work time before the youngers descend upon us for the day. :D

Don't let this detailed schedule scare you, as it is honestly the order and routine (not the times) that keep us steadily progressing forward each day. Although you may never get to the point where you are doing 4 separate programs, I just wanted to let you know that it can be done and is manageable. You may never have the need to finish as early in the day as I do so that I have time to work, but if you do I also wanted to let you know that is possible. So keep that in mind as you read further. Rest assured that this is just one way among many, and HOD is flexible enough that families are able to make the same guides work in a completely different order and manner to find what is best for them. :D

Shaw's Grade 7 Revival to Revolution Schedule: :D
6:30-7:00 Make Bed/Clean up Room/Dress/Groom (30 min.)
7:00-745 Pick Orders/Tape Boxes/Tear Down Boxes (45 min.)
7:45-8:00 Eat Breakfast (finish eating during first subject as needed)
8:00-8:20 Bible Quiet Time Box (20 min. morning room)
8:20-8:25 Dictation (5 min. kitchen table)
8:25-8:45 Grammar (2/3 orally or on white board, one exercise on paper) (20 min. kitchen table)
8:45-9:10 Reading About History Box (25 min. morning room)
9:10-9:25 Independent History Box/Research (15 min. morning room)
9:25-9:45 Rotating History Box (Poetry/Geography/Timeline/Worthy Words) (20 min. morning room)
9:45-10:05 History Project Box (20 min. kitchen counter)
10:05-10:25 State Study (20 min. kitchen counter)
10:25-10:45 Play with Beau (20 min.in playroom/living room with games from kitchen cupboard)
10:45-10:55 Mom goes over Shaw's work from A.M. with him (In reality, this took 20-25 min.)
10:55-11:15 Biblical Worldview/Music Appreciation (20 min. morning room)
11:15-11:45 Math(I go over the lesson and am available during the assignment time.) (30 min., as the year wore on it became 45 min. kitchen counter)
11:45-12:15 Drawn into the Heart of Reading or Creative Writing(30-40 min. morning room)
12:15-12:40 Science: Exploration Education (25 min. kitchen counter/on computer)
12:40-1:00 Inventor Study (20 min. morning room)
1:00-1:40 Eat Lunch (40 min. kitchen table)
1:40-1:45 Clear Table/Counters (5 min.)
1:40-2:45 Play Outside for Recess (60 min.)
2:45-3:00 Greek (15 min. kitchen table)

Greyson's Grade 3 Finishing Bigger Full-Speed Schedule.He also began Preparing Hearts full-speed toward the end of the year. The schedule below reflects Grey's Bigger Hearts schedule. :D
8:30-9:00 Eat Breakfast (We have oatmeal on a kettle on the stove ready for differing breakfast times or eggs in the microwave.)
9:00-9:30 Go back upstairs/Get dressed/Make Bed/Brush Teeth/Pick up Room
9:30-9:45 English (15 min. kitchen table)
9:45-10:05 Storytime (20 min. morning room couch)
10:05-10:45 (All items listed below during this time on morning room couch)
Reading About History Box (5-10 min.)
Bible Story Box (10-15 min.)
Poetry Box(5-10 min.)
Bottom Left Rotating Box (15 min.)
Hymn (5 min.)
10:45-11:15 Play with Beau (30 min. in Grey's room/playroom/or living room - at end of playtime Grey starts Beau on computer)
11:15-11:35 Math (20 min. kitchen table)
11:35-11:45 Spelling/Dictation (10 min. kitchen table)
11:45-12:15 Drawn into Heart of Reading (30 min. living room/with Shaw)
12:15-12:30 Cheerful Cursive (15 min. kitchen table)
12:30-1:00 Science (30 min. kitchen counter - I'm available to help as needed, but we've done it long enough Grey can do much on his own now.)
1:00-1:40 Lunch (40 min. kitchen table)
1:40-1:45 Dust Bust
1:45-2:45 Recess Outside (60 min.)

Beau's Age 5 Little Hearts for His Glory Full-Speed Schedule: :D
8:00-8:30 Get Dressed/Brush Teeth/Groom
8:30-8:45 Eat Breakfast
8:45-9:15 Educational Video (30 min. living room)
9:15-9:45 Play with toys from kitchen cabinet quietly (30 min. kitchen table/playroom)
9:45-10:25 Play alone in his room upstairs (30 min. Mom sets out toys and starts music)
10:25-10:45 Shaw plays with Beau games from kitchen cupboard (20 min. living room/playroom)
10:45-11:15 Grey plays with Beau (30 min. playroom/living room/Grey's room)
11:15-11:45 Educational Computer Game (30 min.)
11:45-12:15 Eat snack, then play in living room near mom and other boys (30 min.)
12:15-12:30 Phonics (15 min. in morning room/playroom)
12:30-1:00 Little Hearts for His Glory(half-speed left side one day/right side next)(30 min. kitchen table/morning room)
1:00-1:40 Lunch
1:40-1:45 Clean Up
1:45-2:45 Recess Outside (60 min. all boys together)

Cole's Grade 10 School Schedule(Piloting Some Possible HOD Plans for the Future): :D
7:15-8:00 Make Bed/Get Dressed/Groom/Unload Dishwasher/Eat Breakfast
8:00-8:45 Pack Orders (basement)
8:45-8:50 Dictation (5 min. kitchen table)
8:50-9:10 Spanish (30 min. kitchen table T/R/F) Greek (30 min. kitchen table M/W)
9:10-9:40 Grammar (Go over lesson/Assign portion to do on own) (30 min. kitchen table M/W/F) Health (30 min. kitchen table T/R)
9:40-10:25 Math (45 min. Cole's room - need computer) I'm available as needed.
10:25-11:10 Biology (45 min. Mom's room - need t.v. or computer) (Labs -kitchen counter)
11:10-12:00 Government (40 min. Mom's room M/W/F) History (40 min. T/R)
12:00-12:45 British Literature/Composition (45 min. Family Room couch)
12:45- 1:00 Begin Bible if time/ Finish after lunch recess (15 min. Family Room)
1:00-1:40 Lunch (40 min.)
1:40-1:45 Load dishwasher
1:45-2:45 Recess (60 min. all boys together)
2:45-3:15 Bible Study (30 min Family Room)
Note: Typically, Cole gets up on his own by 6:00 or 6:30 A.M. So, he does his Bible Study and often his literature study before breakfast. In this way, he is done earlier like the other boys. I also do much of my discussing with Cole after our lunch recess, in the afternoons, and early in the evening. :D

In all honesty, out of necessity I have gotten more scheduled as the years have gone by, due to needing to have work time for ME in the afternoons. I work hard with schooling until 1:00, but this truly leaves my time free from teaching after that! This is such a huge blessing to me, so I am willing to work harder to stay on task and keep interruptions at bay in the morning to have my afternoons for my much needed worktime and for maintaining my home! I also have to say that I am truly feeling blessed this year, as my two oldest sons are very independent, allowing me time to work with my younger two during school. I enjoy the things that I still do with my oldest sons, but I am also enjoying time spent focused on my younger ones. I can see the fruits of years spent in training my older sons in so many areas. They are truly becoming young men! :D

Blessings,
Carrie
by Carrie
Mon Aug 27, 2012 4:13 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Ladies,

I am finally getting my schedule posted for this year. :D This schedule has been working very well for my boys for over a quarter now, so we've fine-tuned it to fit our needs. We have found that our start time is very important each day and that the next most important thing is keeping the same flow or routine to the day. For my oldest two sons, I made sure to schedule independent tasks last in their day. In that way, if my oldest two get up early or get ahead of schedule, they can simply jump to the end of their schedule and do one of their independent subjects. My boys love this, as they feel they are chipping off their ending time by doing these subjects earlier in the day. :wink:

In order for my day to flow well, I don't necessarily have to be on the exact times it says on my schedule (and often I am not :wink: ), but I do need to have each of my kiddo's time with me in the same order each day. This keeps my routine very similar and makes me able to calmly move on to what is next. My boys know that when I call them to do any items scheduled with me that it takes precedence over whatever they are doing. This is because there is only 1 of me and 4 of them! :D

I give each child his own schedule, and I keep a copy of these individual schedules in plastic page protectors on a ring on my fridge so that I can easily check at any given time who is supposed to be doing what (and where). I have a one-page schedule for me that includes only the items I am to be doing with my children in the teaching capacity or the maintenance capacity. This keeps my notes to a minimum and shows me at a glance what I'm supposed to be doing. :wink: The kiddos each have a copy of only their own schedule in a 3-ring folder in a plastic page protector for them to check off each day with a dry erase marker. We use the same routine every day, which really helps the kiddos memorize it. :D

Here are my boys' schedules for 2010-2011. The items in blue are the ones that are done specifically with me each day. :D I have not put mealtimes in blue, nor all of the overseeing I do as I move kiddos from task to task, but my teaching times are noted in blue. This way you can see how it works for one teacher to teach multiple programs. We do eat lunch and dinner together as a family, but our breakfast is in two shifts with the olders eating as they get up and the youngers getting up later and eating later. This allows for the olders to have some quiet work time before the youngers descend upon us for the day. :D

Don't let this detailed schedule scare you, as it is honestly the order and routine (not the times) that keep us steadily progressing forward each day. :D Although you may never get to the point where you are doing 4 separate programs, I just wanted to let you know that it can be done and is manageable. You may never have the need to finish as early in the day as I do so that I have time to work, but if you do I also wanted to let you know that is possible. So keep that in mind as you read further. :D Rest assured that this is just one way among many, and HOD is flexible enough that families are able to make the same guides work in a completely different order and manner to find what is best for them. :D

Shaw's Grade 6 Resurrection to Reformation Schedule:
6:30-7:00 Make Bed/Clean up Room/Dress/Groom (30 min.)
7:00-745 Pick Orders/Tape Boxes/Tear Down Boxes (45 min.)
7:45-8:00 Eat Breakfast (finish as needed during first subject) (15 min.)
8:00-8:20 Bible Quiet Time Box (20 min. morning room)
8:30-8:25 Take out garbages
8:25-8:30 Dictation (5 min. kitchen table)
8:30-8:50 Medieval Writing Lessons (or if no Medieval Writing Lesson, then Grammar Lesson) (20 min. kitchen table)
8:50-9:20 Reading About History Box (30 min. morning room)
9:20-9:40 Independent History Box (20 min. morning room)
9:40-10:10 Rotating History Box (Research/Geography/Timeline/Shakespeare) (30 min. morning room)
10:10-10:40 Math (I go over the lesson and am available during assignment time.) (30 min. kitchen counter)
10:40-11:00 History Project (20 min. kitchen counter)
11:00-11:30 Play with Beau (30 min. M/R- Beau's room, T - Playroom, W/F - Computer)
11:30-11:50 Art Appreciation/Devotions/Poetry (20 min. morning room)
11:50-12:30 Drawn into the Heart of Reading (40 min. morning room)
12:30-1:00 Science (30 min. kitchen counter)
1:00-1:35 Eat Lunch/Storytime (35 min. kitchen table)
1:35-1:40 Clear Table/Counters (5 min.)
1:40-2:45 Play Outside for Recess (60 min.)
2:45-3:00 Greek with Dad (15 min. kitchen table)

Greyson's Grade 2 Finishing Beyond Full-Speed Schedule. He begins Bigger Hearts Half-Speed in 2 weeks.
8:30-9:00 Make Bed/Get Dressed/Groom
9:00-9:30 Eat Breakfast (We have oatmeal on a kettle on the stove ready for differing breakfast times or eggs in the microwave.)
9:30-10:00 Play in his room
10:00-10:10 Clean up room, be down by 10:10.
10:10-10:15 Dust Bust kitchen
10:15-10:30 Copywork of Poetry from Beyond (15 min. kitchen table)
10:30-10:45 Math Box (15 min. kitchen table)
10:45-11:00 Language Arts Box (15 min. kitchen table)
11:00-11:15 Emerging Reader Appendix Beyond (15 min. morning room couch)
11:15-11:30 Storytime Box (15 min. morning room couch)
11:30-12:00 Playtime with Beau (30 min. M-Computer, T-Greyson's Room, W-Beau's Room, R-Playroom, F-Greyson's Room)
12:00-12:15 Clean-up
12:15-12:25 Reading About History Box (10 min. morning room)
12:25-12:30 Music Box (5 min. morning room)
12:30-12:40 Bible Study Box (10 min. morning room)
12:40-12:45 Poetry Box (5 min. morning room)
12:45-1:00 Rotating Bottom Left Hand Box (15 min. morning room)
1:00-1:35 Lunch/Storytime
1:35-1:40 Dust Bust
1:45-2:45 Recess Outside (60 min.)

Beau's Age 4 Little Hands to Heaven Full-Speed Schedule:
8:00-8:30 Get Dressed/Brush Teeth/Groom
8:30-9:00 Eat Breakfast
9:00-9:30 Educational Video (30 min. living room)
9:30-9:40 Clean up living room
9:40-10:10 Little Hands to Heaven All Boxes (30 min. playroom)
10:10-11:00 Toys from kitchen cupboard / and Playdough (50 min. kitchen table)
11:00-11:30 Play with Shaw (30 min. - see Shaw's schedule above for rotation)
11:30-12:00 Play with Greyson (30 min. - see Greyson's schedule above for rotation)
12:00-12:15 Clean up with Greyson (15 min.)
12:15-1:00 Play in Room, or in Playroom, or if he hasn't had computer today do computer (45 min.)
1:00-1:35 Lunch/Storytime
1:35-1:40 Clean Up
1:40-2:45 Recess Outside (60 min. all boys together)

Cole's Grade 9 School Schedule (Piloting Some Possible HOD Plans for the Future):
7:15-8:00 Make Bed/Get Dressed/Groom/Unload Dishwasher/Eat Breakfast
8:00-8:50 Pack Orders (basement)
8:50-8:55 Dictation (5 min. kitchen table)
8:55-9:25 Spanish (30 min. kitchen table M/W/F) Greek (30 min. kitchen table T/R)
9:25-9:55 Grammar (Go over lesson/Assign portion to do on own) (30 min. kitchen table M/W/F) Music Appreciation (30 min. T/R Cole's Room)
9:55-10:40 Math (45 min. Mom's room) I'm available as needed.
10:40-11:25 Science (45 min. Mom's room M/T/W reading/questions lessons) (R/F Lab -kitchen counter)
11:25-12:15 Geography (50 min. Mom's room or kitchen table)
12:15-1:00 Literature Study/Composition (45 min. Mom's room)
1:00-1:35 Lunch/Storytime (35 min.)
1:35-1:40 Load dishwasher
1:40-2:45 Recess (60 min. all boys together)
2:45-3:35 Bible Study (40 min.)
3:25-3:35 Typing (10 min.)
Note: Typically, Cole gets up on his own by 6:00 or 6:30 A.M. So, he does his Bible Study and Typing before breakfast. In this way, he is done at 1:00 like the other boys.

In all honesty, out of necessity I have gotten more scheduled as the years have gone by, due to needing to have work time for ME in the afternoons. :D I work hard with schooling until 1:00, but this truly leaves my time free from teaching after that! This is such a huge blessing to me, so I am willing to work harder to stay on task and keep interruptions at bay in the morning to have my afternoons for my much needed worktime and for maintaining my home! :D I also have to say that I am truly feeling blessed this year, as my two oldest sons are very independent, allowing me time to work with my younger two during school. :D I enjoy the things that I still do with my oldest sons, but I am also enjoying time spent focused on my younger ones. I can see the fruits of years spent in training my older sons in so many areas. They are truly becoming young men! :D

Blessings,
Carrie
by Carrie
Tue Nov 30, 2010 5:11 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Ladies,

I am finally getting around to posting our schedules for 2009-2010. I always shy away from posting my schedule, as I know each person is different and what works for one family may not work for another. On the other hand, I know it can be helpful to see other family's schedules, so I will post my schedule for this year with that thought in mind. :wink:

At our house, I find I function better having each child have his own schedule written out separately. It is easier for me to make changes this way, without affecting everyone, and also easier for each child to see what he needs to do each day. Each child has his own schedule in a binder with a plastic page protector. He checks off each item as it's done each day. The kiddos keep their same schedule all year, after we've made a few initial adjustments. In this way, they learn the schedule by heart (and so do I). :D

I am trying something new this year by NOT taking a morning recess break and by starting my older boys earlier (starting at 7:30 A.M. to get ready for the day) in order to have more of our afternoon free. I must admit that my husband (who is an early riser) makes sure the older kids are up and going before he leaves for the day. This has helped me tremendously! I will also admit that in this schedule I do try very hard not to do anything but school during the scheduled school-time. The added benefit of this is that we are actually finishing very near lunchtime (at 1:10 or so) each day (and have from the beginning of the school year). :shock:

I also made a point of scheduling last in the day anything the kiddos could do independently earlier in the day if they happened to finish a scheduled subject early. In this way, the older boys have the added motivation to finish a subject early and "work ahead" on their after lunch tasks.

The schedule below is for 2009-2010. It includes Beau (age 3, doing Little Hands to Heaven half-time), Greyson (just turned 7, in 1st grade, doing Beyond Little Hearts at full-speed 4 days a week), Shaw (age 10, in 5th grade, doing Creation to Christ at full-speed), Cole (age 13, in 8th grade, piloting much of Resurrection to Reformation at full-speed).

2008-2009 Shaw Grade 5 "Creation to Christ" Schedule:
7:30-8:00 Make Bed/Groom/Dress/Pick up Room/Breakfast
8:00-8:30 Creation to Christ Reading About History box (morning room)
8:30-8:50 Creation to Christ Independent History Study box (in morning room)
8:50-9:00 Chores: Take out garbages, put away silverware, wipe high chair tray, dust bust kitchen rug/floor.
9:00-9:10 Dictation
9:10-9:30 Creation to Christ Genesis: Finding Our Roots/Geography of Bible Lands (with mom at kitchen table)
9:30-10:10 Tues./Wed./Fri Level 4/5 Drawn into the Heart of Reading (with mom in morning room)
Mon./Thurs. Creation to Christ Science (morning room)
10:10-10:40 Math (with mom at the kitchen counter)
10:40-11:00 Creation to Christ Write with the Best/Rod and Staff Grammar (with mom at kitchen counter)
11:00-12:00 Pick Orders for our business (in warehouse)
12:00-12:15 Poetry (at kitchen counter)
12:15-12:40 Creation to Christ History Project (at kitchen counter)
12:40-1:00 Creation to Christ Bible Quiet Time box (morning room)
1:00-1:10 Help prepare lunch
1:10-1:45 Lunch (read-aloud the Storytime box here) Chores: Clear table after lunch.
1:45-2:15 Tues./Wed/Fri. Creation to Christ Science (at kitchen counter) Mon./Thurs. Play with Beau
2:15-3:15 Recess (outside unless it’s raining)

2009-2010 Greyson's Grade 1 Schedule for "Beyond Little Hearts":
8:00-8:30 Get dressed/make bed/groom/pick up
8:30-9:00 Breakfast
9:00-9:45 Play in his room
9:45-10:00 Clean-up room and come down
10:00-10:10 Handwriting ‘A’ (with mom at kitchen table)
10:10-10:25 Beyond Little Hearts for His Glory math 1A/1B (with mom at kitchen table)
10:25-10:40 Beyond Little Hearts Language Arts box (with mom at kitchen table)
10:40-10:50 Clean up area/ Choose educational video off my list of choices (in living room)
10:50-11:30 Educational video in living room
Note: After the video, Grey and I have one chunk of time where we move through the items listed below between 11:30-1:00. We do this all in the morning room.
11:30-11:45 Phonics (with mom in morning room)
11:45-11:55 Beyond Little Hearts Reading About History box
11:55-12:00 Beyond Little Hearts music box
12:00-12:10 Beyond Little Hearts Bible Study box
12:10-12:20 Beyond Little Hearts Poetry box
12:20-12:35 Beyond Little Hearts rotating activity box
12:35-12:50 Beyond Little Hearts Storytime box
12:50-1:00 Explode the Code
1:00-1:10 Help get ready for lunch
1:10-1:45 Lunch (Chores: Dust bust after lunch)
1:45-2:15 Educational computer CD with headphones (from my pre-selected choices)
2:15-3:15 Recess (outside unless it’s raining)

2009-2010 Cole's 8th Grade Schedule (piloting much of “Resurrection to Reformation”):
7:30-8:00 Make bed/get dressed/groom/pick up room/ breakfast
8:00-8:10 Chores: Unload dishwasher
8:10-8:30 Bible Study (in morning room)
8:30-8:35 Dictation (with mom at kitchen table)
8:35-8:55 Rod and Staff Grammar (with mom at kitchen table)
8:55-9:10 Greek (at kitchen table)
9:10-9:30 Geography/Bible Study (with mom and Shaw at kitchen table)
9:30-10:10 Tues./Wed./Fri. Level 6/7/8 Drawn into the Heart of Reading (with mom and Shaw in morning room) Mon. /Thurs. History Project (kitchen counter)
10:10-11:00 Math (upstairs in my room – set timer and work until it rings)
11:00-11:05 Chores: wipe bathroom counters, dust bust bedroom
11:05-11:30 Mon./Tues./Wed/Thurs. Medieval History-Based Writing Lesson (with mom in morning room) Fri. Practical Happiness study
11:30-12:00 History Reading and Follow-up
12:00-12:25 Get Beau out of crib, put toys away, play and read with him in his room
12:25-12:30 Get Beau’s lunch ready and get him seated at the table
12:30-1:00 Science (mom’s room for readings/kitchen for experiments)
1:00-1:10 Help get lunch ready
1:10-1:45 Lunch (After lunch chores: load dishwasher)
1:45-2:05 Extension Pack reading
2:05-2:15 Typing Instructor
2:15-3:15 Recess (outside unless it’s raining)
3:15-4:15 Warehouse work

2009-2010 Beau's 3 year old schedule “Little Hands to Heaven” half-speed:
8:15-8:45 Dress/Eat/Brush teeth
8:45-9:30 Watch educational video in the living room
9:30-10:00 Mon./Thurs. Little Hands to Heaven (playroom) Tues./Wed./ Fri. Play at table with playdough
10:00-11:00 Plays with educational toys from cupboard with me overseeing (while I work with Shaw and Greyson in kitchen)
11:05-11:10 Head up to crib/ get out toys
11:10-12:00 Plays in crib with toys and music
12:00-12:25 Play with Cole in room
12:25-12:30 Get ready for lunch
12:30-1:00 Eat lunch at table with daddy
1:00-1:45 Play out while the boys eat lunch
1:45-2:15 Mon./Thurs. Play with Shaw; Tues./Wed./Fri. Play with whichever child is done early today with school
2:15-2:45 Recess with boys
2:45-3:00 Looking at books
3:00-5:00 Nap

I make a master schedule for me that is one sheet and only has on it those things that I must teach or oversee during the school day. I put this in a plastic page protector along with the boys’ individual schedules behind it. That way I can see at a quick glance what I should be doing and also what each individual child should be doing.

My Schedule:
7:30-8:00 Mike makes sure older boys are up and going
8:00-8:30 I make sure Greyson and Beau are up and going.
8:30-8:35 Dictation with Cole at kitchen table
8:35-8:55 Grammar with Cole at kitchen table
9:00-9:10 Dictation with Shaw at kitchen table
9:10-9:30 Geography/Bible Study at kitchen table with Cole and Shaw
9:30-10:00 T/W/F Drawn into Heart with Cole and Shaw in morning room; M/R Preschool with Beau (playroom)
10:00 Handwriting with Greyson at kitchen table and then math (oversee Beau)
10:15 Go over math with Shaw at kitchen counter whenever he is ready (oversee Beau)
10:30 Help Shaw as needed with math and do Language Arts box with Greyson (oversee Beau)
10:40 Write with the Best/Grammar at kitchen counter with Shaw (oversee Beau)
11:00 Put Beau in crib with toys
11:05 Medieval History-Based Writing with Cole (morning room)
11:30 School with Greyson in morning room
1:00-1:10 Help make lunch
1:10-1:45 Lunch/Read-aloud
1:45-2:15 Watch over Beau and check work
2:15-3:15 Recess

Once I make a schedule, we work it every day until it becomes routine. The kiddos have timers for some subjects and generally watch the clock for the others. While I am not always on-time, I do keep the same order for each child every day. I have honestly found that to be the single most important thing schedule-wise that we do in our homeschool. If I am constantly changing my schedule, then my kiddos will never know what to expect, and I'll never hit the point at which the schedule really gives me freedom (because everyone knows what they're doing every day). Even if you don't like time allotments, just keeping the same general order of subjects every day will make a HUGE difference. :D

Blessings,
Carrie
by Carrie
Mon Dec 14, 2009 9:13 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Terri - This portion of Carrie's post describes what we do quite well...
Carrie wrote:So, for example, I would work with Greyson at the table on his handwriting (or his Rod and Staff workbooks or his math), while Shaw is nearby at the counter working on his math, and Beau is at the table with one of his quiet Lakeshore toys from the cupboard. We all talk very quietly, and I usually sit at the table, popping up to check on Shaw at the counter as needed. At the same time, Cole would be in a different room, working on one of his more independent tasks, but definitely in a room where the toddler can't get to him to continually interrrupt him (should he choose to leave the table where I am). :wink:


We do something very similar to this. I have tried to look at our house and carve out some separate places for learning. W e use our dining room table in our dining room, our kitchen table in our kitchen, and a desk in our entryway. Having places in different rooms that are yet easy for me to float between has worked well. We have several art caddies that are mobile and have one on each table/desk. This cuts down on the running around for supplies. This kind of floating between type time is good for things that are semi-independent. I try to start one child on something, then float to the next area and start the next child on something, and move back and forth between them. This is a good time for our toddler to be at one of the tables (usually the kitchen table) with some of his Lakeshore things. I get him started on something as well and then float between them. I sound like a hovercraft, don't I? Maybe float is the wrong word. Anyway, you get the drift. I do this for things like: math, notebooking, projects - more table time type things.

I had DITHOR toward the end of the schedule last year. This did not work well for us, as we were not fresh and often rushed through parts of it. I love DITHOR and didn't like the way that made it go, so I put it much earlier in the schedule this year. Grammar, subjects I am reading to the child, Bible/devotional type things, and phonics instruction are times I consider key teaching times that deserve full attention with as quiet and private of an atmosphere as possible. I try to do these types of things alone with a child while the other child is playing in the playroom with a gate with the toddler, or when the toddler is watching his video in the entryway (we put a T.V./V.C.R. in the top of the closet, and got him a special little chair to sit in with a blankie and teddy bear to watch - he loves this - and I love that he's safe and gated off in an area far enough from us I can check on him but he doesn't interrupt us). I also try to do these subjects earlier in the day. For the toddler, I make sure to have a time with him (15 minutes) first shot out of the barrel. He's a little young for LHTH, so I'm starting the year with singing Bible songs, doing a few Lakeshore activities, a puzzle, etc. We do this at the desk in the entryway while the older boys are finishing breakfast. I also put in a 15 minute time for him in the later morning, basically just to get him going at the table while I'm floating between other teaching things.

I schedule the more independent things my older ds to do at the end of the day. He likes control of this, and I like that I can get to other responsibilities I have like making lunch, doing laundry - you know what I'm talking about here - the "to do" list. :lol: At this point, my Beyond child is done with school and can play with toddler.

As far as schedules go, I've found it is incredibly important to consider what time wasters are in my day naturally and cut down on those. For me, this used to be talking on the phone, checking my email/HOD board, and cooking during the school day. I quit answering the phone before lunch, hold off checking my email or getting on the board until after lunch unless I'm up early, and made a very simple 2 week rotating lunch plan. This was a huge help to the day. The other kind of outside thing to consider is how best to use the space in your house. The entryway was never designed to be a school area or a T.V./V.C.R. living room type area, but it's the best use of that space right now. So, looking at the space you have and using it as wisely for your day to day needs as possible is well worth the time. One other thing that has totally helped our day is using the timer and following the same order of boxes/routine each day. This causes time to continue to drop off the schedule as the year progresses.

I hope some of these ideas can help, Terri! :) I think you are wise to think through this and make a plan before beginning. This reflecting process and thoughtful creation of the school schedule each year is about the only "prep" time I have for HOD. I figure it's well worth my time at the start because then I reap the benefits of that careful planning the whole rest of the year as we coast. :D

In Christ,
Julie
by my3sons
Fri Sep 11, 2009 7:55 am
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Terri,

I will say that at our house we tried have a round table type time where everybody worked on a similar subject (like math), each on their own level and I jumped around to whomever needed me. For me that didn't work well, as there were too many kiddos who needed me at the same time, and my constant talking to one child or another distracted the others. So, for us, we've found that I can work quite well with two kiddos in fairly close proximity both working on either a similar subject or two different subjects, where they need me. It's helps if one child is older and one younger. I can also still manage a toddler at the table too during this time, as long as the little guy is fairly quiet.

So, for example, I would work with Greyson at the table on his handwriting (or his Rod and Staff workbooks or his math), while Shaw is nearby at the counter working on his math, and Beau is at the table with one of his quiet Lakeshore toys from the cupboard. We all talk very quietly, and I usually sit at the table, popping up to check on Shaw at the counter as needed. At the same time, Cole would be in a different room, working on one of his more independent tasks, but definitely in a room where the toddler can't get to him to continually interrrupt him (should he choose to leave the table where I am). :wink:

I've also found I can have two kiddos at the counter on stools, doing spelling or dictation with one, while overseeing grammar with the other at a similar time. It doesn't work to be doing two grammars at once though. :D I do try to get the older kiddos math and DITHR out of the way before morning recess. I find that I can easily do phonics and math with my beginning readers (K-1st grade) after lunch if needed without it being very taxing.

As far as your older daughter goes, I'd schedule some of her more independent subjects after lunch, allowing her to do her science then. I'd also try to schedule a 30 minute chunk of time before lunch with just your oldest, to do dictation first (5 min.), then poetry (5-10 min. except on creative writing days, which then the poetry lesson should be done in place of DITHR in that time slot), then Bible (5-10 min.), and end with going over grammar (10 min.), and assign a portion of grammar to do on paper independently at the end for 15 min. or so beyond the 30 min. time slot. :D

Blessings,
Carrie
by Carrie
Thu Sep 10, 2009 5:07 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Good morning, Terri - I don't know if you got my list I PM'd you, but in case you didn't (and in case anyone else is interested), here it is :D :

Hi Terri! Here are some of the Lakeshore things I've used with my little guy. I found it a lot easier to look at the catalog than the website when choosing. Every child is different in what makes him tick. It's been interesting to watch which ones Carrie's toddler Beau loves, compared to which ones my little Emmett loves. Have fun shopping with your little one in mind!

Feed the animals fine motor games
Feed the farm fine-motor games
Lakeshore counting cakes
Tub of cars and trucks
Match a bug Activity Center
Cookies on a plate counting game (or any of the Fun to Count Games set - some were too little
for my 2 yo who was prone to put things in his mouth yet, so we started with the
Cookies on a plate)
Easy Grip Jumbo pegs and pegboard
Shape sorter
Giant Chubby Pegboard Set
My First Pegboard Set
No-Fail Lacing Set (when closer to 3 yo)
Animal and Insect Tubs

In Christ,
Julie


There are many other Lakeshore boxes for 3 yo's on up too, but these are the things my 2 yo liked. :D
by my3sons
Tue Jul 28, 2009 9:38 am
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

I agree that we have also used Lakeshore toys for years with our boys. They are incredibly durable and each comes with its own box for storage. If you can purchase them at a local teacher store, you'll save a ton on shipping. Lakeshore charges a huge shipping and handling fee and tax too! If you can combine an order with another mom, you'll do better with shipping. :wink:

Beau is a gatherer, so he loves objects of any kind in a lidded container. The lidded container is for MY sanity. We cleared out a bottom cupboard in the kitchen for the toddler which contains his toys. He must put away one mess before getting out another one. :wink:

Beau has also enjoyed blocks in a plastic container with a lid, foam letters in a lidded tub, plastic bug counters in a lidded container, unifix cubes he can snap together and take apart, a markerboard with a variety of low odor dry erase markers, plastic easter eggs which can be put together sometimes with a cheerio or other object in them (we store them in a drawstring bag), a cheerio book to place cheerios on the insets in the pages, a variety of counters (such as rubber apples, fish, and ladybugs each in its own lidded container), and paper taped to the highchair tray with washable markers. In all honesty, Beau loved to get out the container, take off the lid and dump, count, arrange the objects. Then, he'll pick them up (with help from me) and get out a new set. This keeps him busy for quite awhile, and he goes to his cupboard all throughout the day. :D

During his crib time, he has loved a big set of Mega Blocks and an oversized magnetic rods and balls set. That just happens to be his personality though. He also has a plastic cash register with large coins and a singing Barney which he adores. A "Learn Through Music" sing along toy with touch screen and large "cassettes" you slide into the player has been a favorite of my last two boys. Different "cassettes" can be purchased to play in the player. Wooden blocks in a wooden tray is another favorite. He has a stuffed dolphin that he borrows from his oldest brother as his favorite stuffed toy. :D

I'm not sure if that helps at all.

Blessings,
Carrie
by Carrie
Sat Jul 25, 2009 1:29 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

Carrie wrote:9:50-10:50 Plays with educational toys from cupboard with me overseeing


Carrie,

Would you please share what kind of educational toys you used with Beau when he was around 2? I have an almost 2 year old and am having a hard time trying to figure out how to keep him occupied :D !!!!!

Thanks so much!!!

Terri
by MommyInTraining
Mon Jul 20, 2009 2:51 am
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

See my post above for the disclaimer to this schedule! :lol: Here's the one we have in place for 2008-2009. We also have a shortened 5th day schedule with any subjects I like for the kiddos to have as extras.

2008-2009 Shaw Grade 4 "Preparing Hearts..." Schedule
9:10-9:40 Preparing Hearts Independent History Study box (in morning room)
9:40-9:55 Chores: Take out garbages, put away silverware, wipe high chair tray, dust bust kitchen rug/floor.
9:55-10:25 Level 4/5 Drawn into the Heart of Reading (with mom at the kitchen table)
10:25-10:50 Math (with mom at the kitchen counter)
10:50-11:20 Preparing Hearts Reading About History box, rotating Research/Vocabulary/Geography/Timeline box (with mom in morning room)
11:20-11:45 One page of Greek, practice flashcards, Cole does dictation with Shaw (in living room)
11:45-12:30 Recess (everyone outside unless it's raining)
12:30-1:05 Preparing Hearts Bible Study box, Poetry box, Rod and Staff English (with mom in morning room)
1:05-1:30 Lunch (I read-aloud the Storytime box here) Chores: Clear table after lunch.
1:30-2:00 Preparing Hearts Science (at kitchen counter)
2:00-2:30 Preparing Hearts History Project Box
2:05-2:35 Play with Greyson

2008-2009 Greyson's K Schedule for "Little Hearts...." full-speed
9:10-10:10 Play in his room
10:10-10:20 Clean-up room and come down
10:20-10:40 Little Hearts for His Glory either Rod and Staff workbooks or Handwriting 'K' as scheduled in LHFHG (with mom at kitchen table)
10:40-11:10 Choose educational video off my list of choices (in living room)
11:10-11:45 Little Hearts for His Glory left side of the plans and the storytime box (from the right side)(with mom in morning room)
11:45-12:30 Recess
12:30-1:00 Educational computer CD (from my pre-selected choices)
1:00-1:30 Lunch (I read aloud.) Chores: Dust bust after lunch
1:30-1:50 Phonics with mom (in morning room)
1:50-2:10 Little Hearts for His Glory math (in morning room with mom)
2:10-2:30 Book on tape (Listen to one story from books that I've recorded for him.)
2:30-3:00 Play with Shaw.

2008-2009 Cole's 7th Grade Schedule
9:10-9:20 Chores: Unload dishwasher
9:20-9:45 Bible Study and one page of Greek (in morning room)
9:45-10:30 Literature Study 3 days a week and Igniting Your Writing 1 day a week (in mom and dad's bedroom - he joins us downstairs as needed)
10:30-11:10 Math on computer (Teaching Textbooks 7 upstairs in his room)
11:10-11:15 Chores: wipe bathroom counters
11:15-11:45 1 Reading from "Reading About History" box (ancients) and 1 written narration (in mom and dad's bedroom)
11:45 Do Dictation with Shaw
11:45-12:30 Recess
12:30-12:50 Mon./Wed. State Study, Tues./Thurs. Practice flashcards (living room)
12:50-1:00 Help prepare Lunch (from standard list on fridge)
1:00-1:30 Lunch (I read aloud.) Chores: load dishwasher after lunch
1:30-1:50 Scheduled Extension Pack reading for History and 1 follow-up activity (in living room)
1:50-2:20 Science: Educational Explorations Physical Science (partly on computer/partly at kitchen counter)
2:20-3:00 Dictation and Rod and Staff English (with mom) Also, go over all other subjects and make corrections/additions as needed.

2008-2009 Beau's 2 year old schedule:
8:00 comes down and eats, toodles around until 9:10
9:10-9:50 Watch educational video in living room (Mike and I often meet during this time to discuss any needed business/what the day holds)
9:50-10:50 Plays with educational toys from cupboard with me overseeing (while I work with Shaw and Greyson in kitchen)
10:55 Heads upstairs to crib to play with toys
11:00-11:45 Play in crib in his room (while listening to a tape I recorded for him of me reading the Bible stories, nursery rhymes, counting, saying the names of family members, etc.)
11:45-12:00 Clean up toys and time with me.
12:00-12:30 Eat in high chair alone with momma (while boys are out at recess)
12:30 Goes up to nap for his long nap
12:30-3:15 Nap

I give each kiddo a copy of their schedule that is written the way you see it above with check boxes added next to each item). I put each child's schedule/list in a plastic page protector in a 3-ring binder, so each child has their own. I give each kiddo a dry-erase marker to check off the boxes each day. I do not make a master schedule for me, as I find that overwhelming for me. I just put these lists in plastic page protectors all together on a ring and hang them on the fridge for me or my hubby to refer to as needed. By having each child listed separately, it's easy to see exactly what that child is needing to do when. It also takes me much less time to make a schedule this way! :wink:

Once I make a schedule, we work it every day until it becomes routine. The kiddos have timers for some subjects and generally watch the clock for the others. While I am not always on-time, I do keep the same order for each child every day. I have honestly found that to be the single most important thing schedule-wise that we do in our homeschool. If I am constantly changing my schedule, then my kiddos will never know what to expect, and I'll never hit the point at which the schedule really gives me freedom (because everyone knows what they're doing every day). Even if you don't like time allotments, just keeping the same general order of subjects every day will make a HUGE difference. 8)

Blessings,
Carrie
by Carrie
Sat Oct 18, 2008 5:18 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Re: Let's share our schedules!

I am finally going to get to this, but remember this is what worked for me and your approach to scheduling may vary MUCH from mine, which is fine! We designed HOD to work for any family, which is why I don't put a schedule in the guide. Each family has to find their own way that works best with the HOD daily plans. Also, the schedule often changes from year to year, as the needs change within my homeschool. So, I'm going to post last year's schedule when we did Bigger Hearts for grade 3 and LHFHG at half-speed for my 5 year old. I'll also post my then 6th grader's schedule, so you can see how he fit in the mix. Then, I'll post my this year's schedule with LHFHG full-speed and Preparing Hearts. So, here goes. :lol:

Our kiddos eat breakfast at 8:30, must be dressed/groomed, have rooms picked up and beds made and be down to start school by 9:10. The 5-6 year old, goes back upstairs to play for an extra hour after eating/grooming at 9:10 to play until 10:10. This keeps the house quiet for the older boys quiet time and harder subjects which are scheduled first. I work very hard to stay on schedule in the morning and to start on time (which makes a HUGE difference in our day). I am very guilty of letting the kiddos play too long at recess (which I love to do) but then having to work a little later in the day to compensate (which the boys do not love)! So, my schedules always reflect me working hard to teach a lot in the morning, leaving the kiddo's more independent subjects for after lunch! 8)

2007-2008 Shaw Grade 3 "Bigger Hearts..." Schedule
9:10-9:30 Quiet Time: Read one Bible story. Do one page of Greek. Do one page of Cheerful Cursive. (in morning room)
9:30-9:45 Chores: Take out garbages, put away silverware, wipe baby's tray, dust bust kitchen rug/floor.
9:45-10:05 Level 2/3 Drawn into the Heart of Reading (with mom at the kitchen table)
10:05-10:25 Math (with mom at the kitchen counter)
10:25-11:00 Bigger Hearts Reading About History box, Bible Study box, and bottom left activity box (with mom in morning room)
11:00-11:35 Computer CD (from among my pre-selected choices)
11:35-12:20 Recess (everyone outside unless it's raining)
12:20-12:50 Bigger Hearts Grammar, dictation, poetry (with mom in morning room)
12:50-1:15 Lunch (Sing hymn prior to eating and mom reads aloud Storytime box at lunch) Chores: Clear table after lunch.
1:15-1:35 Bigger Hearts Science (at kitchen counter)
1:35-2:05 Play with Greyson (educational games from cupboard)
2:05-2:35 (at kitchen table with mom and other boys) Mon.: Poetry, Tues.: Art Appreciation, Wed.: Color the Classics, Thurs.: Nature Journal

2007-2008 Greyson's Pre-K/beginning K Schedule for "Little Hearts...." at half-speed
9:10-10:10 Play in his room
10:10-10:20 Clean-up room and come down
10:20-10:55 Choose educational video off my list of choices (in living room with Beau)
10:55-11:35 Mon/Wed.: Little Hearts left side of plans, Tues./Thurs. Little Hearts right side of plans (with mom in morning room)
11:35-12:20 Recess
12:20-12:45 Book on tape (Listen to one story from books that I've recorded for him.)
12:45-1:15 Lunch (sing hymn with other boys and mom reads aloud) Chores: Dust bust after lunch
1:15-1:35 Educational computer CD (from my pre-selected choices)
1:35-2:00 Play with Shaw (at table - educational games from cupboard)
2:00-2:30 Join us for rotation listed on Shaw's schedule up above

2007-2008 Cole's 6th Grade Schedule
9:10-9:20 Chores: Unload dishwasher
9:20-9:45 Rod and Staff Bible Study and one page of Greek (in morning room)
9:45-10:30 Literature Study (in mom and dad's bedroom, joining us downstairs as needed)
10:30-11:15 Math on computer (Teaching Textbooks 6 upstairs in his room)
11:15-11:25 Chores: wipe bathroom counters
11:25-11:35 Dictation (with mom in morning room, done while finishing up with Greyson)
11:35-12:20 Recess
12:20-12:45 Mon./Wed. State Study, Tues./Thurs. Student Writing Intensive DVD (living room)
12:45-1:15 Help prepare Lunch (from standard list on fridge) (sing 1 hymn) Chores: load dishwasher after lunch
1:15-1:45 Scheduled reading for History and 1 written narration on the reading (in morning room)
1:45-2:05 Rod and Staff Grammar 4/5 (with mom at kitchen table)
2:05-2:35 Follows rotation schedule with Shaw and Greyson
2:35-3:05 Science (I made a schedule with readings and experiments) (kitchen)

2007-2008 Beau's 18 month old schedule:
8:00 comes down and eats, toodles around until 9:00
9:00-9:40 Plays in playpen (Mike and I often meet during this time to discuss any needed business/what the day holds)
9:40-10:25 Walks around or plays with toys (while I work with Shaw at kitchen counter)
10:25-10:55 Watches educational video with Greyson in living room (usually Barney)
11-11:35 Play in crib in his room (while listening to a tape I recorded for him of me reading the Bible stories, nursery rhymes, counting, saying the names of family members, etc.)
11:35-12:10 Eats in high chair (while boys are out at recess)
12:10 Goes up to nap for his long nap
12:15-3:15 Nap

I'll post my 2008-2009 schedule in a new post below this one.

Blessings,
Carrie
by Carrie
Sat Oct 18, 2008 4:40 pm
 
Forum: Main Board
Topic: Let's share our schedules!
Replies: 182
Views: 188132

Return to: Let's share our schedules!